A PSZÁF vizsgálja az OTP-nél a végtörlesztéshez alkalmazott nyilatkozatot

A PSZÁF  vizsgálja az OTP-nél a végtörlesztéshez alkalmazott nyilatkozatot

Az OTP Bank kedvezményes feltételű elő- és végtörlesztésnél alkalmazott űrlapját is tanulmányozza a pénzügyi felügyelet. A hitelintézet arról nyilatkoztatja az ügyfeleket, hogy a kérelmezett részleges vagy teljes előtörlesztést nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből teljesítik; a végtörlesztést azonban akkor is elvégzik, ha valaki nem írja alá a nyilatkozatot.

Az OTP Bank "Nyilatkozat kedvezményes feltételű elő- vagy végtörlesztés esetén" című űrlapja a következőket tartalmazza: "Büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom arról, hogy az OTP Jelzálogbank Zrt.-nél felvett 117 ... számlaszámú hitelem esetében 2011. október ... napon kérelmezett részleges, vagy teljes előtörlesztés nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik, a részleges, vagy teljes előtörlesztésre fordított összeget, illetve annak rész-összegét nem más pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből biztosítom."

Az OTP Bank az MTI megkeresésére ismertette: az említett nyilatkozat valamennyi banki hitel elő- vagy végtörlesztéséhez kapcsolódik, nem csak a rögzített árfolyamú végtörlesztési eljárás része. Amennyiben az ügyfél nem felel meg a fix törlesztési árfolyamról szóló törvényi feltételeknek, az OTP Bank a nyilatkozata alapján biztosítani tudja az alacsonyabb végtörlesztési díjat, ha a végtörlesztés nem hitelből történik. A bank a jogszabályi előírások szerint a végtörlesztést akkor is elvégzi, ha valaki nem írja alá a nyilatkozatot! "Sajnáljuk az esetleges félreértéseket, ezért a bank úgy döntött, hogy kiegészíti a nyilatkozatot" - közölte a hitelintézet.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az MTI-nek azt mondta, hogy a felügyelet tanulmányozza az ismertetett űrlapot is. A PSZÁF ügyféljelzéseket is vizsgál, továbbá, ha egyéb típusú ellenőrzések kapcsán a végtörlesztésre vonatkozóan valamilyen információ a tudomására jut, vagy társhatóságoktól érkezik jelzés, akkor is eljár - mondta.

A PSZÁF a múlt héten megtiltotta két banknak is - az Erstének és a Volksbanknak - az általuk alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozat használatát, az utóbbira 50 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott. Mindkét banknál próbavásárlást végzett a PSZÁF. A hitelintézetek módosították az űrlapok felügyelet által kifogásolt tartalmát.

A Volksbanknál alkalmazott nyilatkozat lényege az volt, hogy ha az Alkotmánybíróság a fix árfolyamú végtörlesztésről szóló jogszabályt visszamenőlegesen megsemmisíti, a fogyasztó vállalja, hogy a fix és a piaci árfolyam közti különbözet összegét haladéktalanul megfizeti a banknak.

A PSZÁF hangsúlyozta: a végtörlesztési kérelmeket a pénzügyi szervezet úgy köteles teljesíteni, hogy annak kapcsán a hitelintézeti törvényben meghatározott feltételeken kívül egyéb követelményeket nem támaszthat.

Az Erste Banknál alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi űrlap a következő lábjegyzetet tartalmazta: "Az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetőség!"

A jogszabály szerint a fogyasztóknak december 30-ig van lehetőségük a fix árfolyamú végtörlesztési igény bejelentésére, a törvény azonban nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket - állapította meg a PSZÁF.