Célegyenesben és kifulladóban a végtörlesztés

Célegyenesben és kifulladóban a végtörlesztés

Tömegek várnak az év utolsó napjaiban a bankoknál végtörlesztést kiváltó hitelre.

Több hitelintézet ugyanakkor - kifogyóban a likvid forrásból - a kiváltó forinthitelek felfüggesztésére készül, vagy már meg is tette.
Rohamtempóban dolgoznak a bankok a végtörlesztési igények befogadásán és döntésén a karácsony és újév közötti időben is.

A hitelkérelmek számának növekedése nyomán az év utolsó napjaiban több banknál is viiszavonták a szabadságolási engedélyeket, és már a vállalati hitelezők is lakossági végtörlesztésre szánt hitelkérelmeket bírálnak el. A még hitelező bankoknál akár jelentős sorállásokra lehet felkészülni.

Aki eddig nem jutott kiváltó hitelhez, kimaradhat a végtörlesztés lehetőségéből.
 

A kormány az utolsó pillanatban egy hónappal 2012. január 30.-ra rövidítette a végtörlesztés hiteligérvényének bemutatási határidejét, és szigorította a munkáltatói támogatás feltételeit is. Aki tehát a törvény ismeretében felelősen tervezte meg a végtörlesztéshez jutást, az is elveszítheti a lehetőséget.

Gondban lehetnek azok is, akik eladással kívánták előteremteni a végtörlesztés összegét, de nem jártak sikerrel, és csak most folyamodnak hitelért.

A határidős végtörlesztésbe érdemes bekalkulálni nem csak a hitelhez jutás időszükségletét, hanem a földhivatali eljárásét is, ami nélkül nem folyósítja a kiváltó hitelt az új hitelező, így előfordulhat, hogy a megítélt hitel nem érkezik be határidőre a végtörlesztés bankjához, amely esetben a törvény nem enged mérlegelést a banknak az elfogadást illetően.

Melyik bank száll ki?

A Fundamenta az Aegon és az FHB felfüggesztették a végtörlesztést kiváltó hitelezést, az ERSTE, MKB és AXA a teljes jelzálog-hitelezés leállítását jelentette be. Információink szerint december 23-tól a Gránit Bank sem fogad be új kiváltó forinthiteligényeket, míg a Budapest Banknál december 29-étől lép életbe a felfüggesztés.