Európai Uniós kiritika a hitelminősítőkkel szemben

Európai Uniós kiritika a hitelminősítőkkel szemben

Az Európai Unió vezetői és Németország után Olaszországból is erős kritikát kaptak a hitelminősítők. Magyarázatot kér az olasz pénzügyi felügyelet két nemzetközi hitelminősítőtől is egy korábbi leminősítés ügyében. A szervezet az időzítést és a megállapítások felületességét kritizálta elsősorban.
Olasz médiabeszámolók szerint a Consob elnevezésű felügyelet a héten pénteken tárgyal a Moody's vezetőivel arról, hogy az intézmény június 23-án tizenhat olasz banknál miért helyezte kilátásba egy későbbi leminősítés lehetőségét.

A másik ügy az olasz kormány takarékossági programjával kapcsolatos, s erről hétfőn már tárgyaltak is a Consob és a Standard and Poor's képviselői.

Ebben az esetben a Consob azt nehezményezte, hogy a hitelminősítő szinte rögtön az olasz takarékossági csomag múlt hét csütörtöki elfogadása után annak a véleményének adott hangot, hogy a 47 milliárd euró megtakarítást eredményező intézkedések nem elegendőek.

A Consob nemcsak az időzítést bírálja, hanem a megállapítások felületességét is, mondván: a csomagból sok részlet még egyáltalán nem ismert.

"Már régóta nagyon veszélyesnek tartom a hitelminősítőket a temérdek érdekellentét, az áttekinthetetlen munkamódszer, a rengeteg elkövetett hiba miatt, és azért, mert nem függetlenek" - fejtette ki a Consob elnöke. Giuseppe Vegas szerint a Consob a hitelminősítőket "abszolút elfogadhatatlan viselkedésük" miatt kérette Rómába.

Az eljárással a felügyelet él a hitelminősítők nagyobb ellenőrzését lehetővé tévő, tavaly hatályba lépett új szabályok lehetőségével. Az ügyet egyébként hétfőn áttekinti a párizsi székhelyű európai pénzügy felügyelet, az Esma is, amelyet a pénzügyi válság után hozott létre az Európai Unió az EBA bankfelügyelettel, valamint a biztosítási piacot felügyelő Eiopa szervezettel együtt.