Kétfrontos háború, kemény alkuk, nagyobb kínálat – mit hozott a végtörlesztés?

Kétfrontos háború, kemény alkuk, nagyobb kínálat – mit hozott a végtörlesztés?

Szeptember közepén megkérdeztünk néhány hitel- és ingatlanpiaci szakértőt, hogy mit várnak a rögzített árfolyamú végtörlesztéstől, milyen hatást gyakorol majd a piacra. A vélemények meglehetősen optimistára sikerültek: egészen a gazdaságélénküléstől, s a forinthitelek kamatainak csökkenésétől az ingatlanpiaci tranzakciószámok növekedéséig. Most ismét megkérdeztük őket, hogy az elfogadott törvény és a gyakorlat mennyiben igazolta várakozásaikat, s miként látják a helyzetet most.
A bankok háborút indítottak

A bankok zokon vették, hogy érdekérvényesítő képességük már nem a régi, s hadüzenetként értékelték a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségét a kormány részéről. El is indítottak egy kétfrontos háborút a kormánnyal és az ügyfelekkel szemben – magyarázta lapunknak a jelenlegi helyzetet Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke, az ingatlanmagazin.com szakértője, aki mindezek miatt kicsit máshogy látja most a jövőt, mint egy hónappal korábban.

Felhívta a figyelmet arra a disszonanciára, hogy miközben a bankok a magas devizakitettséget jelölték meg a drága hitelek okaként, most, hogy lehetőség lenne annak csökkentésére, akadályozzák. Így persze a végtörlesztések nem vezetnek a remélt gazdaságélénküléshez, és várhatóan a forinthitelek kamatai sem fognak csökkenni a verseny elmaradása miatt. Ezzel szemben a hitelintézetek egyidejű és egyöntetű THM-emeléssel reagáltak.

Emellett érezhető az is, hogy szigorodtak az adósvizsgálatok, tehát aki most forinthitelt akar felvenni, nehezebben kaphat, mint egy hónappal korábban. Pedig a végtörlesztők jó adósok, hiszen olyanok nem is élhetnek a lehetőséggel, akiknek elmaradásuk van, vagy éppen bedől a hitelük, csak olyanok, akik eddig rendben fizették a törlesztőrészleteket. A bankok most ezeknek a jó adósoknak nem akarnak hitelezni – fejtette ki Kézdi Zsolt, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy az ingatlanpiacon egyértelműen megmutatkozott már az élénkítő hatás, miközben persze az ingatlanáraknak „nem használt” a változás.

Átkalkulálták az árakat az eladók

A rögzített árfolyamú végtörlesztés hatására átkalkulálták az árakat az eladók és a hitelező bankok is. Ez azt jelenti, hogy mindenki a 180 forintos árfolyammal számol, ami egy 10 százalékos további árcsökkenést eredményezett a piacon – jelezte az ingatlanmagazin.com-nak Nándorfi Miklós, a Kétszázalék ügyvezetője. Egy másik fontos hatás, hogy többen vitték most piacra az ingatlanukat, még olyanok is, akik nem akarnak devizahitelt végtörleszteni (lakásukat nem terheli semmilyen hitel), ami nem éppen jó húzás a nyomott árakat tekintve – tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Egyértelmű tehát, hogy nőtt az eladók száma, viszont a vevők száma nem változott, de a csökkenő árak miatt végül is emelkedik a megvalósult tranzakciók száma – derült ki Nándorfi Miklós szavaiból, aki azt is megjegyezte, hogy az a várakozása, miszerint jobb ingatlanok kerülnek végre a piacra, szintén megvalósult. Ezekre pedig mindig van is vevő.
Több az eladó, de kemény alkudozás várható

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője azon eladók megjelenésére számít, akinek már nem volt motivációjuk az eladásra a devizahitelük összege miatt, viszont most ez a helyzet egy pár hónapra megváltozott. Ugyanakkor arra is számít, hogy várhatóan a vevők ki akarják majd használni a végtörlesztés miatt piacra lépők helyzetét, s ennek hatására az eladók nem számíthatnak arra, hogy az általuk remélt áron értékesíthetik ingatlanukat. Akár további 10 százalékos átmeneti árcsökkenésre lehet számítani azokban az esetekben, ahol a vevő befektetési vagy spekulációs célból vásárol, és nem érzelmi döntések alapján.

A törvény egyébként mindössze két hete lépett hatályba, így még csak az érzékelhető, hogy az első hetet a bankoknál történő puhatolózással töltötték az ügyfelek, s csak ezen a héten kezdtek kopogtatni a közvetítő irodák ajtaján, hogy megpróbálják megoldani ingatlan-problémáikat – jelezte Balla Ákos, aki még arra is felhívta a figyelmet, hogy egy hónapja úgy vélekedett, hogy a bankok nem fognak asszisztálni a kormány elképzeléseihez, s ez is be is következett: nem könnyű most forinthitelhez jutni, s várhatóan csak a legjobb ügyfeleik tudnak majd kölcsönt felvenni, több bank pedig nyíltan elzárkózik a devizahiteleseknek történő forinthitel nyújtásától.