Tevékenységünk 2010

Egyesületünk tevékenysége 2010-ben

Folyamatos tájékoztatást végzünk a hitelközvetítést érintő szabályozás változásairól.
Honlapunkon folyamatosan közzé teszünk hitelezéssel kapcsolatos híreket, információkat, közleményeket és saját javaslatokat, értékeléseket, cikkeket.
Közösségi oldalakon és a médiában tájékoztatást és értékelést adunk aktuális hitelezéssel összefüggő változásokról.
Széles társadalmi körnek biztosítottunk devizahitellel kapcsolatos díjmentes tanácsadási lehetőséget.
Folyamatosan végzünk díjmentes tanácsadást hitelezéssel kapcsolatos kérdésekben új hitel felvétele, illetve meglévő hitelekkel kapcsolatban.
Tájékoztatjuk a hitelközvetítést végzőket a szabályozás változásairól, a várható akadályokról és lehetőségekről.
Rendszeresen publikálunk saját cikkeket, értékeléseket, elemzéseket, aktuális témákhoz hozzászólásokat. Publikációink jelennek meg a Világgazdaság online, az Ingatlanmagazin és ezt a forrást használó egyéb internetes felületeken.
Interjúk készültek Elnökünkkel, Kézdi Zsolttal az mr1 rádióban ELMŰ vezetékjog bejegyzések és a devizahitzelesek állami megsegítése tárgyában, az m1 televízióban a devizahitelek forintra váltásával és az ATV televízióban a devizahitelesek állami segítése tárgyában.
Együttműködésre léptünk a Magyar Ingatlan Tanáccsal a hitel-, és ingatlanközvetítők közös érdekei mentén. Munkatervünk egyeztetett érdekérvényesítés, szakmai és szervezeti együttműködés, elismertség, piaci pozíció és eredményjavulás céljával készült.
Meghívásra részt veszünk a Magyar Ingatlan Minősítési Rendszer (MIMIR) értékbecslő kompetencia bizottság munkájában. Alkalmunk volt részt venni a közvetítői kompetencia bizottság ülésein. Hitelközvetítő kompetencia bizottság felállítására kaptunk felhatalmazást az Elnökségtől.
Beléptünk a Magyar Ingatlanklubba, ahol korábban meghívásra Elnökünk élénk érdeklődéssel kísért interaktív előadást tartott az ingatlan-, és hitelközvetítők együttműködéséről, a hitelközvetítés szabályozásának változásairól és várható hatásairól.
Rendszeresen részt veszünk a MIMIR közvetítői kompetencia bizottság ülésein és munkájában.
Beléptünk a Magyar Építőipari Technológiai Platform (MÉTP) csoportba, ahol csatlakoztunk a Városok és Építmények fókuszterülethez. Belépésünket követő első ülésen elnökünk előadást tartott Árvízkárok és helyreállításuk címmel és aktuális témában. Az előadás a fókuszterület több tagja érdeklődését felkeltette, ezért felkérték Kézdi Zsoltot, hogy a téma iránt érdeklődő tagokkal dolgozzon ki javaslatot a probléma megoldására.
A Magyar Ingatlanklub rendezvényein részt veszünk, amelyeken érdekes előadások hangzanak el.
Megalakítottuk a MIMIR hitelközvetítői kompetencia területet és elvállaltuk vezetését.
Kézdi Zsolt a MÉTP Városok és Építmények fókuszterület számára és kérésére javaslatot dolgozott ki az árvízkárok ismétlődését megelőző helyreállításra, és egyidejű korszerűsítésre, amelyet egyeztetett dr Makovényi Ferenc, dr Sztranyák József és Merker Viktor tagokkal egy együttes javaslat kidolgozása érdekében.
Kézdi Zsolt beszámolt a MÉTP Városok és Építmények fókuszterület ülésén árvfízkárok és helyreállításuk tárgyában dr Makovényi Ferenc, dr Sztranyák József és Merker Viktor tagokkal közös javaslatáéról. Az ülésen megbízást kapott egy kormány elé tárható javaslat kidolgozására.
Részt vettünk a 17. lakásvásáron október 24-27. között a szövetségek szigetén. A Magyar Ingatlan Tanács standján ingatlanosoknak kínáltunk hitelközvetítési tanácsadást és hiteltanácsadást fogyasztóknak. Kivettük részünket a MIMIR szervezésében és tájékoztatásban. Magunk is tájékozódtunk a résztvevők, kiállítók piaccal kapcsolatos véleményéről, tapasztalatairól.
A PSZÁF meghívására részt vettünk a Felügyelet új fogyasztóvédelmi koncepciója alapján tervezett fogyasztóvédelmi kerekasztal beszélgetésen október 7.-én. A Felügyelet megjelent alelnöke Balogh László, ügyvezető igazgatója Siklósi Máté és civil kapcsolatok osztály vezetője dr Bárdossy Cecília kedvezően fogadták Egyesületünk konkrét együttműködési javaslatait. A találkozón a meghívottak között ott voltak a korábbi Civil panel azon szereplői, akikkel aktív együttműködésben voltunk, ezek között az OFE, a Indra, a FOE egyesületek vezetői, vagy a Kontroll lapigazgatója és új szereplők is, mint a Széchenyi Hitelszövetség.
Előadóként részt vettünk a CEP Expo konferencián október 28.-án.
Szakértői tevékenységet végeztünk az ottomoto.hu gépjármű portálon.
Szakértői tevékenységet végzünk októbertől az ingatlanmagazin.com oldalon.
A Magyar Ingatlan Tanács meghívása alapján részt veszünk az otthonteremtési és bérlakás kormányprogram előkészítésével kapcsolatos szakmai javaslatok elkészítésében és összeállításában. Egyesületünk által kidolgozásra vállalt részfeladat a piaci alapú finanszírozási lehetőségek.
Ismétlődően cikkek, interjúk jelentek meg Elnökünkkel a vg.hu, ingatlan.com, ingatlanmagazin.com portálokon, amelyeket számos más szakmai és közéleti és szakmai oldal is átvett.
A MIMIR képzési és tudásbázisa az Ingatlanakadémia, amelynek hitelközvetítői területét Egyesületünk elnöke Kézdi Zsolt, mint a MIMIR hitelközvetítő kompetencia terület vezetője képviseli. Indulásként a szabályozás és hatósági képzés információit adtuk közre.
Lefektettük a hitelközvetítés képzési tervének alapjait, és megkezdtük a terv részletes kidolgozását oktatási szakértő bevonásával.

Hatósági képzéseket végzőkkel együttműködve a vizsgázókat tájékoztattuk a MIMIR hitelközvetítői szakmai lehetőségeiről és felajánlottuk, hogy csatlakozzanak.

A fizetési könnyítések és kilakoltatási moratórium lejárta utáni várható helyzetről jelent meg Elnökünk nyilatkozatával cikk a Magyar Nemzetben és riport az Echo tv-ben, valamint a Lánchíd rádióban.
Részt veszünk továbbra is a MIMIR értékbecslői kompetencia bizottság munkájában az egységes értékelési szabályok kialakításában.

A MÉTP Városok és Építmények fókuszterület keretében az Ecoflotta kft kezdeményezésére részt veszünk egy átfogó javaslat kidolgozásában fogyasztás-, és költséghatékony, környezettudatos energiaellátás témában mind középületek, mind pedig háztartási méretű áramtermelő kiserőművek kialakításának finanszírozása részfeladattal.